Seks sırasında neden ağrı / acı olur? 

Seks asla incitmemeli. Eğer ilişki sırasında ağrı/acı hissediyorsanız bir şeyle yolunda gitmiyor demektir. Seks sırasında ağrının en temel sebebi kuruluk be yeterince uyarılmamaktır. Sorun bu değilse bu ağrı/acılar başka bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Bunun için bir an önce bir uzmana görünmenizi tavsiye ediyoruz.

  • 3.947 kez görüntülendi.
Seks sırasında neden ağrı / acı olur? 

Cinsel ağırlar penetrasyon başlangıcında ya da vulva, perine ya da anüse hafif dokunuşlarla yaşanabilir. Yanma, gerilme ya da keskin bir saplanma hissi verebilir. Devam ettiği takdirde cinsel aktiviteyi arttırabilir ya da durdurabilir. Hatta her tür teması engelleyecek kadar yoğun bile olabilir.

Hormonal değişiklikler ya da fizyolojik uyarılma olmaması nedeniyle ıslaklığın azalması penetrasyon başlangıcında ağrıya sebep olabilir (uyarılma hem ıslaklığı hem de genital bölgeye kan akışını arttırır). Atrofi olarak bilinen vajinal dokuların incelmesi durumu genellikle menopozla ilişkili hormonal değişimler sonucunda yaşanır ve yeterli ıslaklık yoksa penetrasyonda rahatsızlık ya da hafif kanamaya sebep olabilir.

Aktif enfeksiyonlar vulva ve vajinada hassasiyet ve tahrişe sebep olabilir. Bu enfeksiyonlar akut ya da düşük seviyede ve kronik olabilirler. Enfeksiyon geçtikten sonra bile devam eden tahriş ya da bağ dokusundaki hasar ağrıya sebep olabilir.

Çamaşır deterjanı, pedler ya da tamponlardaki gibi parfüm ve boyalara hassasiyet tahriş ve hassasiyete sebep olabilir. Ayrıca alışılmamış seviyede hassas ciltler ve temas durumunda ağrıya sebep olabilecek cilt rahatsızlıkları olabilir. Vajina girişindeki salgı bezleri şişebilir ve buna vulvar vestibulitis sendromu (vajina girişinde ağrı ve tahriş) olan kadınlarda sıklıkla karşılaşılır.

Yırtılmamış bir himen penetrasyon başlangıcında ağrıya sebep olabilir. Ancak himen dokusunun şekil ve kalınlıklarındaki çeşitlilik ve bir kadının çocukluktan yetişkinliğe yaşamı boyunca bu dokuda değişikliklere sebep olabilecek sayısız aktivite düşünülürse bir kadının ilk cinsel ilişkide penetrasyon sırasında ağrı yaşaması kaçınılmaz olarak görülmemelidir.

Vajina açıklığını kısıtlayan kalınlaşmış himen kalıntıları ya da bağ doku bantları gibi atipik anatomik özellikler de söz konusu olabilir. Travma, doğum sırasında yırtılma ya da epizyotomi sebebiyle vajina açıklığını kısıtlayan yara dokusu söz konusu olabilir.

Pelvik taban kaslarının sıkılığı penetrasyon başlangıcında ağrıya sebep olabilir. Bu ağrı tam vajina açıklığında ya da başka yerlerde olabilir. Kasların istemsiz olarak spazma girerek penetrasyonu engellediği ciddi vakalar vajinusmus olarak bilinir. Bu durum cildin ve kasların aşırı duyarlılığı nedeniyle genital bölgeye hafif bir dokunuşun bile ağrı vermesi ile ilişkili olabilir. Vulvodini ise vulva bölgesinde sebebi bilinmeyen kronik ağrıyı ifade eder. Buna sıklıkla pelvik taban kaslarında sıkılık eşlik eder.

Cinsellikte Derin Ağrılar
Ağrılar sıklıkla derin penetrasyon durumunda bildirilir ve yoğun bir ağrı, kramp ya da partnerin pelviste “bir şeye çarpması” hissi olarak tarif edilebilmektedir.

Penetrasyonda bir şeye çarpma hissi genellikle rahim pozisyonu ile ilgilidir. Rahim bir tarafa yatık olabilir (bu bazı kadınların normal anatomik durumu iken bazılarında bağların sıkılığına, yara dokusuna ya da bağ dokuların yapısına bağlı olabilir). Ayrıca rahim ilişki sırasında rahatlıkla hareket edemiyor olabilir. Vajinanın derinliklerinde vajina ya da rahmin hareketini kısıtlayan yara dokusu bulunabilir. Rahimdeki miyomlar rahmi büyüterek, asimetrik hale getirerek ya da hareketsizleştirerek rahatsızlık olasılığını arttırabilirler. Son olarak bağ doku kısıtlamaları, anormal hücreler için kolposkopi operasyonu gibi cerrahi müdahaleler ya da RIA yerleştirme uygulamasından kaynaklı tahriş nedeniyle servikste hassasiyet olabilir. Bu durumlarda pozisyonu ya da penetrasyon açısını değiştirmek rahatsızlığı azaltabilir ancak ciddi vakalarda rahat bir pozisyon bulunamayabilir.

Bağırsağın vajina kanalına yakınlığı nedeniyle kabızlık ya da bağırsak tahrişi derin penetrasyonda ağrıya sebep olabilir. Hassas ya da enfekte olmuş bir idrar kesesi de aynı sebeple rahatsızlık verebilir. Bağırsak ağrıları kramp ya da derin ağrılar olarak hissedilebilir. İdrar kesesi ağrısı kasık kemiğinin üzerinde yoğun ağrı, yanma ya da baskı gibi hissedilebilir.

Son olarak karın ve pelvis bölgesindeki aktif enfeksiyonlar derin penetrasyonda ağrıya sebep olabilir. Akut olarak enfeksiyonlar ve buna eşlik eden tahriş doğrudan hassasiyet ve ağrıya sebep olabilir. Ayrıca kronik enflamasyonla oluşan yapışıklıklar nedeniyle ağrı yaşanabilir. Endometriosis buna örnektir. Yapışıklıklar dokuların hareketini kısıtlar ve ağrıya karşı hassas olan yapılara basınç uygulayabilir. Ne yazık ki yapışıklıkların görüntüleme teknikleriyle tespiti zordur ancak iyi eğitimli terapistler ve doktorlar tarafından elle muayenede tespit edilebilirler ve genellikle cerrahi olarak araştırıldıklarında görünürler.

Orgazmda Ağrı
Bu tür ağrılar daha az yaygın olmakla birlikte deneyimlerime göre pelvik yapıların hareket kısıtlılığına, pelvik taban kaslarında spazm ya da tetik noktalarına ya da pelvik yapılarda enflamasyon ve tahrişe işaret edebilmektedir.

Cinsel İlişki Sonrası Ağrı

Cinsel ilişki sonrası ağrı genellikle ilişkinin kendisinden kaynaklı tahriş ya da travmanın sonucudur. Bu vakalarda hastalar ilişki sırasında ağrı ya da rahatsızlık yaşayabilirler ve bu ağrı ilişkiden sonra devam edebilmekte ya da kötüleşebilmektedir.

Cinsel ilişki sonrasında derin, yoğun ağrılı rahatsızlık durumunda ağrı pelviste damar sıkışıklığı ile ilişkili olabilir. İlişki sırasında pelvise kan akışı artar ancak bu kadınlarda giden kan geri dönmekte zorlanır; genellikle bacaklarda görülen şişkinlik ya da varisler gibi. Bu durum doğrudan damarlardaki yetersizliklerden kaynaklanabileceği gibi pek çok vakada kan akışını kısıtlayan yara dokusu ve bağ dokusu sorunlarıyla ilişkilidir.

Cinsel ilişkide rahatsızlığa yol açabilecek pek çok sebep olduğu açıktır ancak bu sebeplerden her biri için çeşitli tedavi stratejileri bulunmaktadır! Bu rahatsızlıkları normal ya da kaçınılmaz olarak görmek için bir sebep yoktur. Ağrı konusunda atılacak ilk adım ağrılı ilişki konusunda deneyimli bir jinekoloğa görünmek, enfeksiyon, miyom, kist, hormonal değişiklikler ve diğer sorunları tespit ederek tedavi stratejilerini tartışmaktır. Bu stratejilerden biri fizyoterapi olabilir ve kadın sağlığı alanında özelleşmiş fizyoterapistler pelvik ve cinsel ağrıların tedavisinde mükemmel sonuçlar alabilmektedirler.”

Yorumlar kapatılmış.